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Christstollen

Backen mit Speisekammer: Ein klassischer Christstollen, aus lockerem, luftigem Teig, Rum-Rosinen, Mandeln, weihnachtlicher Gew√ľrzmischung, ist ein muss in der Adventszeit. Mit diesem Rezept gelingt er garantiert ūüėČ

Ich w√ľnsche euch einen gem√ľtlichen 2. Adventssonntag und viel Spa√ü beim Backen!

Zutaten f√ľr den Teig: 200 g Speisekammer Hefeteig Traum Backmischung, 40 g Birkenzucker oder ein anderes nat√ľrliches S√ľ√üungsmittel nach Wahl, 130 g Wasser, 3 Eier Gr√∂√üe M, 20 ml Zitronensaft, 25 g geschmolzene Bio-Butter oder Kokos√∂l, abgeriebene Schale 1 Bio-Orange, 1 TL Stollen Gew√ľrzmischung

Außerdem: 100 g Rosinen, 80 g Orangeat ( am besten selbstgemacht ohne Zucker 9, 80 g blanchierte, gestiftelte Mandeln, Rum, Puderxilit zum Bestreuen, 40 g geschmolzenes Ghee oder Bio-Butter zum Bepinseln des Stollens

Zuerst legen wir die Rosinen in Rum ein. Rosinen in eine Schale geben und mit so viel Rum √ľbergie√üen, dass sie bedeckt sind. √úber Nacht durchziehen lassen. Rosinen abseihen und mit Orangeat und gehackten Mandeln zusammen mengen.

F√ľr den Teig, Teigzutaten zusammen mischen und den Teig f√ľr 30 min in den K√ľhlschrank stellen. Danach etwas mit den H√§nden durchkneten und auf einer bemehlten Arbeitsfl√§che mit den H√§nden Rechteckig formen. Auf den Teig die Fr√ľchte-Nussmischung verteilen und vorsichtig unterkneten. Teig zum l√§nglichen Laib formen. Mit der Teigrolle, etwa die H√§lfte des Stollens √ľber die lange Kante eine l√§ngliche Mulde eindr√ľcken, den dickeren Teil einfach √ľberschagen und den Laib mit den H√§nden noch mal zurechtformen. Ein Backblech mit Backpapier belegen und den Christstollen darauflegen.

Im vorgeheizten Ofen bei 180 Grad Ober und Unterhitze ca. 30 Minuten backen. In noch warmem Zustand, Stollen mit dem geschmolzenen Ghee oder Butter bepinseln und abk√ľhlen lassen. Jetzt mit Puderxilit dick bestreuen.

glutenfrei, getreidefrei, paleo

Német karácsonyi stollen

A stollen egy klasszikus adventi √©s kar√°csonyi nagyon finom kal√°cs, amit Christstollennek vagyis Krisztusstollennek neveznek. A neve a kal√°cs form√°j√°b√≥l ered, ami a p√≥ly√°ba bugyol√°lt kis J√©zust form√°zza. A legh√≠resebb a m√°rkav√©dett drezdai stollen. A Stollen tulajdonk√©ppen nem m√°s mint egy gy√ľm√∂lcskeny√©r, √©leszt√∂s t√©szt√°val, rumba √°ztatott mazsol√°val, kand√≠rozott naranccsal, darabolt mandul√°val √©s az elmaradhatatlan stollen f√ľszerkever√©kkel. Ha nincs Magyarorsz√°gon ez a f√ľszerkever√©k akkor helyetes√≠thetitek m√©zeskal√°cs f√ľszerkever√©kkel is.

Ezzel a nagyon finom kaláccsal kívánok nektek békés 2. adventi vasárnapot:)

Hozz√°val√≥k a t√©szt√°hoz: 200 g √©l√©skamra keltes √©lm√©ny univerz√°lis lisztkever√©k, 3 m-es toj√°s, 20 ml friss citroml√©, 130 ml v√≠z, 25 g olvasztott k√≥kuszolaj vagy bio vaj, 40 g ny√≠rfacukor vagy eritrit, 1 bio narancs lereszelt h√©ja, 1 tk stollen f√ľszerkever√©k vagy m√©zeskal√°cs f√ľszerkever√©k

Ezenk√≠v√ľl m√©g: 100 g mazsola, rum, 80 g kand√≠rozott narancsh√©j ( legjobb saj√°t k√©sz√≠t√©s√ľ, cukormentes ), 80 g h√°mozott durv√°ra v√°gott mandula, 40 g olvasztott ghee vagy bio vaj a kal√°cs beken√©s√©hez, porxilit a sz√≥r√°shoz

A mazsol√°t fel√∂ntj√ľk annyi rummal, hogy ellepje √©s egy √©jszak√°ra be√°ztatjuk majd m√°snap lesz√ľrj√ľk. A mazsol√°t √∂sszevegy√≠tj√ľk a cukrozott narancsh√©jjal √©s a durv√°ra v√°gott h√°mozott mandul√°val.

A t√©szta hozz√°val√≥it √∂sszekeverj√ľk √©s a t√©szt√°t 30 percre h√ľt√∂be tessz√ľk. Ut√°nna √°tgy√ļrjuk, t√©glalap alak√ļra form√°zzuk √©s beledolgozzuk az aszaltgy√ľm√∂lcs-mandula kever√©ket. Ov√°lis cip√≥ alak√ļra form√°zzuk √©s hossz√°ban nem pontossan a k√∂zep√©n, egy ny√ļjt√≥f√°val elv√©kony√≠tjuk. A keskenyebb oldal√°t a sz√©lesebbre hajtjuk, amit√∂l megkapja a jelegzetes alakj√°t. Kiss√© √∂sszenyomkodjuk, hogy s√ľt√©s alatt ne nagyon ter√ľlj√∂n sz√©t.

El√∂meleg√≠tett s√ľt√∂ben 180 fokon als√≥ √©s fels√∂ fokozaton s√ľtj√ľk 30 percig. S√ľt√∂b√∂l kiv√©ve azonnal megkennj√ľk az olvasztott ghee-vel vagy vajjal √©s hagyjuk teljessen kih√ľlni. Ut√°nna megsz√≥rjuk porxilittel.

gluténmentes, gabonamentes, paleo

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